top of page
Vyhledat
  • Výbor spolku

Kůrka farního chleba křupala a voněla

Na faře v Městě Touškově se o víkendu rozpálila původní farní pec z roku 1746, v níž se upeklo 33 bochníků chleba a 288 českých buchet plněných povidly a tvarohem. Chléb upečený tradičním způsobem měl zcela jinou chuť. Nasál vůni uhlíků, které pec roztápěly a kůrka krásně křupala. Po vytažení chleba a snížení teploty v peci se upeklo ještě 7 velkých plechů naplněných tradičními českými buchtami. Jak po krajících chleba, tak po buchtách se lidově řečeno "opravdu jen zaprášilo".


Touškovský farní chléb

Tuto výjimečnou akci přichystal místní spolek Náš Touškov spolu s římskokatolickou farností v Městě Touškově a to jako součást Dnů evropského dědictví. Bylo tak naplněn cíl těchto dnů, které měly otevřít nejširší veřejnosti brány kulturních památek, budov a objektů. Místní farní pec je součástí černé kuchyně a byla roztopena po více než 100 letech!


Od 13 hodin byly spuštěny první prohlídky, při kterých mohli návštěvníci spatřit a sledovat kompletní proces pečení. Za celé odpoledne přišlo k peci v organizovaných skupinách s průvodcem celkem 235 návštěvníků, což byl úplný kapacitní limit. Slavnostního rozkrojení prvního bochníku se ujal pekař Roman Sebera ihned po požehnání a přání všeho dobrého panem farářem Gajduškem. Přiťuknutím na zdraví všech tak byla akce započata a farní chléb se rozkrájel do posledního kousku na téměř 600 krajíců. Mazalo se sádlem, domácí paštikou, škvarkovou pomázankou, ale i máslem. To vše za krásného počasí, příjemné hudby a velmi milé atmosféry.


Spolek Náš Touškov je hrdým organizátorem této akce, neboť dochází k naplnění cíle, pro který je spolek určen a to k rozvoji a podpoře občanského dění v Městě Touškově, k propojování a stmelování lidí a v neposlední řadě k organizování společenských a kulturních akcí.


Díky všem, kteří přišli, neboť Vás bylo zhruba 700 a to nejen místních občanů, ale i lidí z blízkého či více vzdálenějšího okolí. Slyšeli jsme mnoho chvály nejen na chuť čerstvě upečeného chleba či buchet, ale i na organizaci a to nás velmi těší. Díky všem za motivaci připravovat pro Vaši radost další akce.


Poděkování patří celému organizačnímu týmu, římskokatolické farnosti, panu faráři Vladimíru Gajduškovi, pekaři Romanovi Seberovi s paní a též místní ZŠ a MŠ za umožnění přípravy buchet.


ing. Kateřina Duchková

za Spolek Náš Touškov


Foto ve větším rozlišení k prohlédnutí na FB Spolku zde: http://bit.ly/2mgNxN3




131 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page