top of page
Vyhledat
  • Výbor spolku

Zkušební pečení chleba v peci farní černé kuchyně

Na neděli 22. září pro Vás chystáme spolu s římskokatolickou farností Město Touškov a panem farářem Gajduškem výjimečný zážitek a to upečení touškovského farního chleba.

Na tento víkend vycházejí i Dny evropského dědictví, které mají za cíl otevřít nejširší veřejnosti brány kulturních památek, budov a objektů. Propojení Dnů evropského dědictví s pokusem upéct chleba ve staré farní peci se tak přímo nabízí. S radostí jsme proto přijali návrh pana faráře a zkusíme upéct chleba ve farní peci, která je součástí černé kuchyně a pojme zhruba 30 bochníků.


Samotný proces znovuzprovoznění farní pece s sebou nesl překážky, které se nám postupně podařilo překonat. Stěžejní otázkou bylo zajištění kvalitního dřeva, neboť roztopit pec není otázkou pár polínek. Povedlo se a máme dřevo! Následně jsme hledali pekaře, který má zkušenosti s pečením v peci a bude též ochotný do tohoto projektu partnersky vstoupit. Navíc musí mít patřičné zkušenosti. Pekař Roman Sebera, jehož příběh mnozí z Vás znají, neboť jeho pekárna původně sídlila na Domažlické třídě a musela být zbourána z důvodu výstavby nové železniční trati, sebral námi hozenou rukavici a do projektu s námi nadšeně vstoupil. Všechny ostatní překážky jsou již drobnosti, neboť máme kde péct, s kým a za co :-)

V neděli 10.srpna jsme provedli zkušební roztopení pece a pozvali pana Seberu na první zkoušku nanečisto. Panovalo velké napětí, ale i radost z toho, že se věci dávají do pohybu. Nechtěli jsme riskovat zklamání občanů, proto náš test upéct touškovský farní chléb před samotnou akcí stál za tu námahu. My jsme získali jistotu a zjistili, že to jde a dokonce na výbornou. Upekli jsme několik bochníků a ta chuť chleba pečeného "starým" způsobem je neuvěřitelná!


Během celého procesu jsme vychytali další drobnosti. Třeba i to, že ve žhavých uhlíkách po roztopení pece se dají upéct brambory a že pec je natolik roztopená, že setrvačností se tam dají péct buchty ... Nemůžeme prozradit všechno, co chystáme, protože právě pro Vás je tu možnost vidět černou kuchyni, pec i samotné pečení naživo a ochutnat i TOUŠKOVSKÝ FARNÍ CHLÉB !


Jsme rádi, že námi připravovaná akce probíhá ve spojení se Dny everopského dědictví, neboť tyto slouží ke hledání cest ke kořenům naší i evropské civilizace. A bude nám velkým potěšením pokud všichni naši občané budou mít možnost ochutnat touškovský farní chléb, buchty a posedět spolu s námi před farou. Chystáme pro Vás paštiku, škvarky, pomazánky i pivko.


Srdečné pozvání na tuto akci Vám posílá Spolek Náš Touškov.


Příběh Romana Sebery:



131 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page